Wieniec świąteczny bez glutenu!
Masz ochotę na wege święta? Poznaj Angèle Ferreux Maeght- właścicielkę organicznej firmy cateringowej La Guinguette d»Angèle. Angèle postanowiła podzielić się z nami swoimi pomysłami na świąteczną wege ucztę!
Czekoladowy wieniec świątaczny z kaszą gryczaną i zimowymi owocami (bezglutenowy)
Składniki (8 porcji):
- Ciasto
1/2 szklanki mąki ryżowej
5/8 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki mąki migdałowej
1/2 szklanki masła
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki stołowe nierafinowanego cukru
- Nadzienie czekoladowe
250g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
1 szklanka śmietany kremówki lub śmietany migdałowej
1 pomarańcza
1 mango
2 kiwi
kilka plastrów ananasa
kilka owoców kumkwatu
1/ Ciasto: Za pomocą robota kuchennego zmieszaj mąkę, sól i masło. Dodaj jajko i cukier. Ciasto nie powinno się kleić ani być gumiaste. Włóż je do lodówki na około godzinę.
2/ Uformuj wieniec z ciasta. Podziurkuj je widelcem i podpiecz przez 20 minut.
3/ Doprowadź śmietanę do wrzenia. Połam czekoladę i rozpuść ją. Mieszaj powoli, aż uzyskasz jednolitą i lśniącą masę.
4/ Obsyp kaszą dno formy i wyłóż na nią ciasto. Na upieczone ciasto wyłóż krem. Pozostaw do wystygnięcia na ok. 20 min. Pokrój owoce i zrób z nich przybranie.
Walory odżywcze:
- Mango jest źródłem witamin, które zapewniają dopływ energii!
- Kasza gryczana, zwykła lub palona, to popularny składnik diety makrobiotycznej. Ma właściwości „rozgrzewające”, ponieważ charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Śledź La Guinguette d'Angèle na Instagramie @laguinguettedangele