Faszerowana dynia piżmowa
i buraki z syropem klonowym
Masz ochotę na wege święta? Angèle Ferreux- właścicielka organiczej firmy cateringowej La Guinguette d"Angèle zdradza swoje wege przepisy na Święta!
Dynia faszerowana
Składniki (4 porcje):
- 2 dynie piżmowe
- 250g prażonych orzechów włoskich
- 250g pieczarek
- 3 czerwone cebule
- 1 pęczek siekanej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe miodu
- 4 łyżki stołowe octu balsamicznego
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
1/ Nagrzej piekarnik do 180°C. Przekrój dynie na pół i wydrąż gniazda nasienne. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj przez ok. 45 min.
2/ Pokrój cebulę w piórka i zeszklij na oliwie. Następnie, dodaj miód i ocet balsamiczny. Przykryj i duś na wolnym ogniu. Cebula ma być lekko skarmelizowana.
3/ Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrusz orzechy i pokrój pieczarki w kostkę. Podgrzej je na patelni z kroplą oliwy z oliwek. Niech czosnek i pieczarki nabiorą złotego koloru. Na koniec, dodaj pokruszone orzechy i posiekaną pietruszkę. Dopraw do smaku.
4/ Wyjmij dynie z piekarnika. Upewnij się, że są miękkie i złoto-brązowe. Faszeruj połowki dyni skarmelizowaną cebulą a następnie przykryj drugą połówką. Obwiąż dynie sznurkiem, jak pieczeń, i podgrzej w piekarniku.
Walory odżywcze:
- Dynia piżmowa jest źródłem żelaza i magnezu!
- Jest bogata w beta-karotem, który chroni skórę przed promieniami zimowego słońca.
Pieczone buraki z syropem klonowym
Składniki (4 porcje):
- 15 różnych gatunków małych buraków
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 3 łyżki stołowe syropu klomowego
- sól i pieprz
1/ Rozgrzej piekarnik do 160°C. Umyj i obierz buraki. Pokrój na pół. Przykryj buraki folią aluminiową i włóż do piekarnika. Skrop je oliwą z oliwek i syropem klonowym. Dopraw do smaku.
2/ Piecz w piekarniku przez 20-25 minut aż zmiękną.
Walory odżywcze:
Buraki mają właściwości „alkalizujące”. Z łatwością zneutralizują zakwaszenie spowodowane świątecznym obżarstwem!