Agawa – przebój w pielęgnacji włosów
Agawa pochodząca z Meksyku ma dobroczynne działanie dla włosów. Dlaczego?
Pochodząca z Meksyku i osiągająca rozpiętość do dwóch metrów Agawa Niebieska zawdzięcza swoją nazwę kolorowi liści. Roślina ta stosowana jest zarówno w celach spożywczych jak i kosmetycznych! W Yves Rocher używamy aktywnych składników Agawy szczególnie w produktach do włosów. Chcesz dowiedzieć więcej o tej roślinie? Wyjaśniamy jak ją zbieramy i nie tylko.
Agawa Niebieska - Karta identyfikacyjna
Zaopatrujemy się we fruktany z Agawy Niebieskiej na jej rodzinnej ziemi, w Meksyku. Przystosowana do klimatu suchego i półsuchego agawa ma zdolność do gromadzenia rezerw energetycznych w swoim mięsistym wnętrzu w postaci specjalnych cukrów - fruktanów. Od posadzenia do zbioru upływa 8-12 lat, w którym to czasie rolnicy dbają o uprawy zapewniając ich wzrost. W tej fazie wzrostu wnętrze rośliny powoli wypełnia się fruktanami, które ułatwią jej rozwój, wzrost i tolerancję ekstremalnych warunków klimatycznych.
Kiedy ich stężenie jest najwyższe liście usuwa się, a centralną część, zwaną piña (po hiszpańsku ananas, ze względu na podobieństwo do tego owocu), zbiera w celu ekstrakcji fruktanów.
Do czego służy w branży kosmetycznej?
Nasi badacze z działu Kosmetyki roślinnej® odkryli tajemnicę Agawy Niebieskiej: jest bogata we fruktany stanowiące źródło energii dla rośliny. Fruktany z agawy, nowy aktywny składnik w branży kosmetycznej, działa tam, gdzie włosy nabierają całej swojej siły – na poziomie skóry głowy. Ich zdolność do dwukrotnego zwiększenia mikrokrążenia* pozwala na lepsze odżywianie cebulki, dzięki czemu włos rośnie silniejszy i piękniejszy. Na szczęście ten aktywny składnik jest obecny w całej linii naszych produktów do pielęgnacji włosów!
*Zgłoszenie patentowe w zakresie skuteczności fruktanów z agawy, które podwajają mikrokrążenie. Testy in vitro
Ciekawostka
Najbardziej znanym i symbolicznym zastosowaniem tej rośliny jest produkcja Tequili. Rośliny Agawy niebieskiej (do Tequili) lub Agawy angustifolia (do Mescal) w wieku około dwunastu lat pozbawia się są soczystych liści i pozyskuje rdzeń (pina). Po kilku dniach w piecu suszarniczym rdzeń jest rozdrabniany w celu pozyskania soku, który jest następnie poddawany fermentacji. W wyniku destylacji tego napoju alkoholowego zwanego „pulque” lub „maguey” powstaje Tequila, tradycyjny napój alkoholowy z Meksyku.
Syrop z agawy jest również produktem wytwarzanym głównie z Agawy niebieskiej. Powstaje w wyniku długiej redukcji miodowej wody. Syrop ten jest bardzo bogaty w fruktozę i stosuje się go jako spożywczy substytut cukru rafinowanego.