Makadamia
Botanika
Nazwa łacińska
Macadamia integrifolia
Nazwa zwyczajowa
Orzech Makadamia, orzech z Queensland
Rodzina
Proteaceae
Miejsce występowania
Australia

POCHODZENIE
Makadamia ma specjalne wymagania: preferuje klimat o łagodnych zimach, podczas których temperatura nie spada poniżej 13OC i nie przekracza 30OC stopni w lecie. Tak właśnie jest w przypadku Gwatemali, gdzie Laboratoria Yves Rocher zaopatrują się po części w orzechy makadamii. W regionie El Payacal, jeden z partnerów Yves Rocher uprawia makadamię w lesie na powierzchni 600 hektarów. Owoce spadające na ziemię są zbierane ręcznie, sortowane, a następnie pozbawiane osłonki. Po umyciu, orzechy suszy się przez 10 dni, a następnie otwiera w celu odseparowania łupinki od migdała. To ten ostatni jest na koniec całego procesu tłoczony i daje cenny olejek makadamia! Partner Yves Rocher stara się, aby ten proces był jak najbardziej przyjazny środowisku: niespożytkowane orzechy służą jako opał, zaś ich zużyte zielone osłonki znajdują zastosowanie w kompoście. Obok plantacji został stworzony rezerwat przyrody o powierzchni 600 hektarów, co pozwala utrzymać równowagę ekologiczną i systematyczną całego kompleksu.
NASZ WYCIĄG
Laboratoriów Yves Rocher starają się opracować kosmetyki, które dogłębnie nawilżają i dożywiają skórę, ale nie pozostawiają jej nieprzyjemnie tłustej. Znalazły one w olejku makadamia cennego sprzymierzeńca, który jest w stanie odpowiedzieć na tę potrzebę. Zaletą olejku jest jego dobra przyswajalność przez skórę przy jednoczesnym pozostawieniu skóry suchej w dotyku i bez odczuwalnego filmu na jej powierzchni. Bogaty w kwas oleinowy oraz kwas palmitoleinowy olejek posiada także właściwości odżywcze i łagodzące. Stanowi on składnik wielu produktów Yves Rocher - balsamów do ust, żeli pod prysznic, olejków pod prysznic, odżywczych mleczek do ciała.
GENIUSZ ROŚLIN
Aby zapewnić sobie przetrwanie, królestwo roślin wymyśliło ziarno. W momencie, kiedy ziarno znajdzie się w idealnych warunkach, rozpoczyna się kiełkowanie i rodzi się nowa roślina, która w swoim czasie także przedłuży życie gatunku. Aby umożliwić wzrost nowej rośliny, ziarno zawiera w sobie zapas energetyczny w formie protein, glucydów lub lipidów. Zapas ten służy roślinie za pożywienie do momentu, w którym będzie ona w stanie przeprowadzać sama proces fotosyntezy. Zamknięte w sercu oleistego ziarna olejki roślinne są zapasem lipidowych, a więc prawdziwym rezerwuarem życia.