Jesion mannowy
Botanika
Nazwa łacińska
Fraxinus ornus
Nazwa zwyczajowa
Jesion mannowy
Rodzina
Oleaceae
Miejsce występowania
Obszar basenu Morza Śródziemnego, głównie Włochy, Hiszpania i Liban

POCHODZENIE
Jesion mannowy wykorzystywany w kosmetykach Yves Rocher jest owocem współpracy naszych ekspertów, partnerów oraz tradycyjnych producentów z północy Sycylii. Uprawy wokół miast Castelbuono oraz Pollina w prowincji Palermo kształtują naturalny pejzaż regionu.
Jesion rozpoczyna produkcję żółtobiałych ziarenka zwanych manną po sześciu latach uprawy i trwa około dwadzieścia lat. Zbiory zaczynają się na początku czerwca, kiedy liście wysuszają się i powoli tracą blask. Żywica spływa po pniu i krystalizuje się pod wpływem działania promieni słonecznych, tworząc mannę. Jest ona zbierana ręcznie, a następnie suszona na słońcu. Ilość oraz szybkość wyciekania manny są uzależnione od pogody i znacznie tracą na sile we wrześniu.
W latach 50-tych uprawy jesionu mannowego prawie zaniknęły. Marka Yves Rocher angażuje się w utrzymanie tradycyjnego sycylijskiego sposobu produkcji oraz w zachowanie naturalnego krajobrazu.
NASZ WYCIĄG
Lipidy są w naturalny sposób obecne w różnych warstwach skóry. Wraz z wiekiem lub pod wpływem niektórych czynników środowiskowych naturalna synteza lipidów może ulec spowolnieniu. Skóra pozbawiona lipidów staje się wrażliwa na agresywne czynniki zewnętrzne, bardzo sucha, szorstka, traci blask, czasami łuszczy się i daje poczucie dyskomfortu.
Na opracowanie procesu ekstrakcji i oczyszczania manny jesionu w taki sposób, aby możliwe było uzyskanie koncentratu o odżywczej mocy, potrzeba było pięciu lat pracy w Laboratoriach Yves Rocher. Manna jest zdolna do pobudzenia od wewnątrz naturalnych mechanizmów odżywczych* skóry i sprawia, że organizm zaczyna intensywnie i stale produkować swoje własne lipidy.
W naszej gamie produktów Nutritive Vegetale, wyjątkowe połączenie wyciągu z jesionu oraz lipidów wpływa na utrzymanie właściwej równowagi odżywczej skóry. Odzyskuje ona elastyczność, miękkość oraz uczucie komfortu**!
*testy in vitro
**testy in vivo
GENIUSZ ROŚLIN
Naturalny klimat Sycylii sprzyja uprawom: żyzna ziemia wulkaniczna oraz intensywne słońce prawie przez cały rok. Jest jednak jedyny mankament: brak wody! Gorące, wyjątkowo suche lata z bardzo rzadkimi opadami deszczu sprzyjają erozji i wypłukiwaniu gleby ze składników odżywczych. Ale to właśnie na tych zubożonych i wysuszonych terenach rosną jesiony… Ich sekret? Żywica o wyjątkowym składzie. Jej unikalna formuła, bogata w substancje odżywcze oraz osmolity (molekuły zdolne do zatrzymywania wody) pozwala jesionom na utrzymanie ich funkcji życiowych oraz wzmacnia ich odporność na wysuszanie.