×
Yves Rocher
Oferta katalogowa
Klub lojalnościowy
Newsletter
Lista życzeń
Nasze sklepy
Moje konto
Mój koszyk

Agawa

Botanika

Nazwa łacińska

Agave tequilana

Nazwa zwyczajowa

agawa błękitna

Rodzina

Agavacae

Miejsce występowania

Od południa Stanów Zjednoczonych do obszarów tropikalnych Ameryki Południowej

Fot. 1

Przekrój poprzeczny liści agawy pod mikroskopem © Laboratorium – Groupe Rocher

POCHODZENIE

Ekologiczne plantacje agawy, z których pochodzi wyciąg używany przez Laboratoria Yves Rocher, znajdują się na zachodzie Meksyku w stanach Jalisco, Zacatecas, Nayarit oraz Sinaloa. Pomiędzy sadzeniem a zbiorami upływa od 8 do 12 lat. W tym okresie rolnicy lub jimadores opiekują się uprawami, zapewniając roślinom najlepsze warunki do rozwoju. W trakcie tej fazy serce rośliny napełnia się powoli cukrami, które wzmacniają jej odporność na suchy klimat i chronią ją przed wysuszeniem. Kiedy koncentracja tych cukrów osiągnie swój maksymalny poziom, odrywa się liście, zaś część środkowa, zwana piña (z powodu swojego podobieństwa do ananasa - po hiszpańsku piña znaczy ananas) jest zbierana. 

GENIUSZ ROŚLIN

Agawa, przystosowana do życia w klimacie półpustynnym, posiada wyjątkową zdolność do akumulacji cukrów w postaci rezerw w swojej mięsistej podstawie (jest ona źródłem mitologicznej nazwy rośliny) . W ten sposób, Agave tequilana, zwana potocznie agawą błękitną, składa się w ponad 60 % z cukrów! Molekuły cukru, należące do rodziny osmolitów, są zdolne do zatrzymywania wody w komórkach i powstrzymywania jej przed odparowywaniem, co pozwala roślinie przetrwać w suchym klimacie.

NASZ WYCIĄG

Normalna skóra zawiera około 70% wody. Z różnych przyczyn równowaga pomiędzy dostarczaniem oraz utratą wody może ulec zachwianiu: skóra wysusza się.

To właśnie badając skład soków roślinnych, które dostarczają roślinom wody oraz minerałów, nasi eksperci wyselekcjonowali agawę. Pozyskiwana w naturalny sposób ze świeżo zebranych piñas, soki roślinne z agawy błękitnej są bogate w osmolity. Ich skuteczność została udowodniona: tak samo jak chronią roślinę, chronią też komórki naszej skóry przed niedoborem wody*!

W naszej gamie produktów Hydra Vegetal zastosowano unikalne połączenie soków roślinnych z agawy błękitnej i klonu kanadyjskiego o właściwościach zatrzymujących wodę. Skutecznie chronią one skórę przed utratą wody dzięki idealnej kompozycji biopolimerów, minerałów oraz osmolitów. 

Skóra intensywnie i długotrwale nawilżona** tryska życiem i pięknem!

*Testy in vitro

**Testy in vivo